AED’S: Een succesverhaal ondanks rol van gemeente
In Leidschendam-Voorburg hangen nu 32 AED’s: apparaten waarmee mensen die een hartstilstand hebben gehad weer tot leven gebracht kunnen worden. Binnenkort komen er nog vier bij. Daardoor is de gemeente ‘gedekt’. Dat wil zeggen dat er binnen een straal van 400 meter altijd een AED aanwezig is.
Dat vertelt Wouter Verbeek, oprichter van de Stichting Reanimatie Levensreddende Technieken (RLT) Nederland. De instantie die verantwoordelijk is voor de plaatsing van de AED’s in Leidschendam-Voorburg, en voor het onderhoud ervan.
Als de 36 AED’s er zijn is Wouter tevreden. De dekking in de gemeente is dan in orde, ook al kan het altijd nog beter: in Voorburg-Noord en Park Leeuwenbergh zouden eigenlijk nog AED’s moeten komen. Wat hem wel zorgen baart is het aantal vrijwilligers dat zich heeft opgegeven om na een alarmoproep met een AED naar een slachtoffer te spoeden en die te helpen totdat de ambulance ter plaatse is.
In Leidschendam-Voorburg zijn er nu 615 vrijwilligers. Dat zouden er echter 750 moeten zijn: één procent van de totale bevolking. Dat is volgens Wouter uit langjarige ervaring gebleken. En Wouter heeft die ervaring want hij leidt de vrijwilligers zelf op. Ook voor het Rode Kruis, want daar heeft men onvoldoende instructeurs.
Dat er nu 32, en straks 36, AED’s hangen in de gemeente is op zich een klein wonder. Wouter vertelt een ongelofelijk verhaal. De gemeente kocht eind 2014, begin 2015 dertig AED’s voor 2000 euro per stuk. Een handjevol daarvan werd uitgedeeld, de rest verdween in een gemeentelijke kelder.
Daar lagen ze een jaar later nog. De verspreiding lukte niet en de gemeente wilde de AED’s eigenlijk weer verkopen. De uitvoering van dat plan voorkwam Wouter. Na een jaar onderhandelen kreeg hij de AED’s met als voorwaarde dat hij ze binnen een jaar binnen de gemeente moest verspreiden.
Het lukte Wouter. In augustus hingen alle AED’s. En dan te bedenken dat Wouter dat deed naast een full timebaan als verpleegkundige intensive care bij de HMC-ziekenhuizen Westeinde, Bronovo en Antoniushove.
Er was echter nog een horde die genomen moest worden: de kasten waar de AED’s in moeten die de gemeente had aangeschaft deugden niet. Die conditioneerden de AED’s niet. Een kapitaalvernietiging van 30 keer 900 euro.
Nieuwe kasten regelde Wouter door te flyeren in de wijken waar een AED zou komen waarin bewoners om een financiële bijdrage werd gevraagd. Elders betaalden bijvoorbeeld welzijnsorganisatie Woej, de HTM en de RET (metro via Randstad Rail) mee.
Wie gedacht had dat Wouter voor al dit werk zijdens de gemeente een bedankje had ontvangen, komt bedrogen uit. Het Raadhuis bleef stil. Ook toen Wouter vroeg of men ideeën had over de vervanging van de AED’s. De apparaten die de gemeente kocht stammen namelijk uit 2009 en hebben een levensduur van tien jaar, hoe goed het onderhoud aan elektrodes en de accu ook is geweest.
Wat de gemeente betreft zit Wouter nog iets dwars. In gemeentelijke panden hangen geen AED’s. Als Wouter vroeg of hij er daar één mocht ophangen was het antwoord steevast negatief. Recent heeft de gemeente zelf voor de eigen panden zes AED’s aangekocht. Daarbij schakelde men een commercieel bureau en men kreeg de duurste apparaten die er op de markt te vinden zijn. Wouter begrijpt niets van deze geldverspilling terwijl men door een beroep op hem te doen toch alle kennis en kunde als het ware in huis had.
AED’s zijn op de volgende plekken te vinden.
In Stompwijk: Stompwijkseweg 27a (woonhuis) en Doctor van Noortstraat 154 (restaurant De Bles).
In Leidschendam: Veursestraatweg 159 (woonhuis, t.h.v. bushalte), Kapelpad 1 (woonhuis), Graaf Willem de Rijkelaan 199 (keerlus tram 6, HTM halte), de Oude Bleijk 241 (Tandarts Burger), Fluitpolderplein 3 (Ingang sporthal De Fluit), Prins Frederiklaan 7 (Wijkcentrum De Plint), de Zwaan 37 (woonhuis), Venestraat 99 (gevel café ’t Afzakkertje), Spechtlaan 225 (ingang portiek middelste flat), Dokter Perquinstraat 3 (woonhuis), de Wiek (aan hek Molen de Salamander), De Wickelaan 67 (woonhuis), Van Ruysdaellaan 95 (tafeltennisverenging VVV), Damstraat 47 (achterzijde drogist / t.o. ingang parkeergarage), Duivenvoorde 262 (wooncomplex Stichting Duivenvoorde), Duinmeierij 37 (woonhuis), Sperwerlaan 22 (gevel flat even nummers), Ransuillaan 1 – 69 (gevel flat).
In Voorburg: Fonteynenburghlaan 11 (Wijkcentrum Agora), Mgr. van Steelaan (station Voorburg ’t Loo; perron richting Den Haag), Mgr. van Steelaan 295 (Flatgebouw Reigershof, middelste portiek), Oosteinde (Randstadrail perron richting Zoetermeer), Graaf Florisstraat 1 (Gevel portiek), Rozenboomlaan 119 (Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen), Van Royenstraat 2 (De Groene Loper), Herenstraat 165 (Rode Kruisgebouw), Spinozalaan 35 (Gevel flat), Essepad 3 (Aan schuur naast woonhuis molen de Vlieger), Klaverweide 54 (Verzorgingshuis De Mantel, naast hoofdingang), Oranje Nassaustraat 1 (Wijkcentrum Oranjehoek).
Binnenkort verwacht: Paradijsstraat 51 Voorburg (Groen van Prinstererschool), Sint Jozefstraat 3 Leidschendam (woonhuis), Duijvesteinstraat 22 Leidschendam (Wijkvereniging Damsigt), Populierendreef (hoge torenflat).
Bron: vlietnieuws.nl