Duizenden levens per jaar worden in Nederland gered door een buurvrouw of buurman, die binnen 6 minuten na een hartstilstand de juiste hulp biedt: bellen met 112, starten met reanimeren en een AED inzetten. Landelijk zijn er meer dan 250.000 van die levensreddende burgerhulpverleners. Zij zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan een ambulance. Zij reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt (zie foto). Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst.

HartslagNu

Burgerhulpverleners hebben een erkende reanimatietraining gevolgd of zijn professioneel hulpverlener. Ze hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem van HartslagNu. Bij een hartstilstand in hun buurt, krijgen ze van HartslagNu een oproep op hun mobiele telefoon om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen.

AED’s

Burgerhulpverleners kunnen gebruikmaken van zo’n 25.000 AED’s (Automatische Externe Defribillators) in heel Nederland. Met die draagbare apparaten dienen zij mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe, met als doel dat het hart weer gaat pompen. De Hartstichting en HartslagNu werken samen aan nog meer AED’s in de openbare ruimte, die dag en nacht te gebruiken zijn. Op een kaart is te zien dat in Leidschenveen nog twee AED’s nodig zijn.

Overlevingskansen

Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Door de jaren heen zijn de kansen op overleving verbeterd. Was de overlevingskans dertig jaar geleden nog 9 procent, nu is dat percentage bijna 25 procent.

Vrijwilligers

Nederland is het eerste land ter wereld met een fijnmazig reanimatienetwerk van burgerhulpverleners. Dit netwerk van vrijwilligers is constant in beweging en nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Wie 18 jaar of ouder is en in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden.

Bron: https://www.respectus.nl/nieuws/help-levens-redden-in-de-buurt